.

Custom Search

pirmdiena, 2011. gada 14. februāris

Pūrisms

Kubisma sašķelšanās atsevišķos atzaros ir loģisks mākslas attīstības process. Ar to mazo atšķirību no mūsdienam, ka katrs atzars tiecās iegūt savu nosaukumu. Ērtības labad liktos interesanti arī mūsdienu mākslinieku darbus salikt virzienu nosaukumu rāmjos. Vien trūkst virziena koncepta un varbūt partejiskas vienotības. Partejiskas, jo katrs šis virziens apvienoja sevī līdzīgi domājošus. Apvienoja zem vienotas programmas (manifesta). Jo tuvāk mūsdienām, jo virzienu ir vairāk un vienā brīdī kļūst skaidrs, ka to visu nosaukt vārdos ir bezjēdzīga nodarbošanās. Mākslinieki ir paši par sevi ar savu virzienu un virziena nosaukums ir mākslinieka uzvārds (vai vārds).
Bet te, ap 1910-15.gadu vēl viss bija iespējams.
Viens no kubisma atzariem-

Pūrisms.

Tā iedibinātāji bija faktiski divi makslinieki:
Gleznotājs Amadejs Ozanfāns un leģendārais arhitekts Le Korbizjē. Mākslas vēstures zinātājam jau Le Korbizjē klātbūtne teiktu priekšā atslēgas vārdus Pūrisma virziena specifikai. Jā.- to noteiks arhitekts un arhitektūras tektonika, loģika, konstruktīva skaidrība. 

A.Ozanfans 


Tātad,- ja analītiskajā kubismā forma tika izjaukta savrupos elementos, sintētiskajā kubismā- veidotas jaunas formas, bet tās bija primāri dekoratīvas, bez formu skaidrības un noteiktas „arhitektūras”, tad pūristi bildi tiecās „būvēt” skaidri un saprotami. Tās skaidrība atgādina svaigu gaisu. Īpaši jau tamdēļ, ka formas skaidrību pavada arī krāsas skaidrība. Viss ir tīrs, kā avotā mazgātas rokas.


Le Korbizjē šajā laikā pat pārtrauca aktīvu būvēšanos, lai noformulētu pūrisma galvenās idejas savā žurnālā. Šī koncentrēšanās deva rezultātus. Varbūt arī palīdzēja pašam arhitektam izkristalizēt savu turpmāko ēku vizuālo koptēlu un estētiku. Tektonikā iekļaujas gan formas, gan krāsas. Viss tiek būvēts.


Viss ir skaists, kas ir loģisks. Kā likuma pants, kurā atsevišķi vārdi iegūst īpašu spēku un precīzu skaidrību. Te veidojas ideja- „nekā lieka,” kas vēl pavisam nesen dominēja arī mūsu mākslas pedagoģijā. – Jā, domai ir jābūt precīzi un atbildīgi noformulētai, tikai tad atsevišķie domas vārdi iegūs savu sevišķo skanējumu un spēku.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru